Aşırı Terleme Neden Olur?
Terlemek, vücut ısısını ayarlamak için gerçekleşen bir eylemdir. Hastalık ve fiziksel aktivitelerde sık sık gerçekleşen terleme aynı zamanda hormoneldir. Ergenlikte koltuk altı ve kasıkta oldukça artan terleme normaldir. Ergenliğin başlarında keskin kokulu ve yoğun görülen terleme zamanla normale döner. Nitekim bazı kişilerde ağır fiziki aktivite yapmadan, anormal terlemeler gözlemlenebilir. Bu durumlarda geçici çözümler fiziksel ve psikolojik olarak yeterli olmaz, hasta kesin bir çözüm arayışına girer. Aşırı terleme durumunda, buna sebep olan etkenlerin öğrenilmesi büyük önem taşır. Çoğunlukla strese bağlı görülen aşırı terleme, hormonal bozukluklardan da kaynaklanıyor olabilir. Hormonal bozuklukların başında terlemeye en çok yol açan “hipertiroid” rahatsızlığıdır. Stres ve hipertiroid rahatsızlığının yanı sıra şu nedenler de aşırı terlemeye neden olabilmektedir:- Menopoz,
- Kötü beslenme,
- Alkol ve uyuşturucu,
- Ateş,
- Akciğer rahatsızlıkları,
- Düşük kan şekeri, diyabet,
- Kalp rahatsızlıkları,
- Ateş düşürücü, ağrı kesici bazı ilaçlar,
- Obezite,
- Bazı kanser çeşitleri,
- C ve D vitamini eksikliği
Aşırı Terleme Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Kişinin günlük hayatını etkileyen aşırı terleme probleminin birden fazla tıbbi çözümü vardır. Bunlardan bazıları cerrahi yöntemlerdir ve sık tercih edilmezler. Bunun nedeni çok fazla yan etkileri bulunmasıdır. Bahsi geçen cerrahi yöntemlerden biri olan ‘Sempatektomi’ yönteminde, kol ve koltuk altına giden sempatik adı verilen sinirler açık müdahale ile ya da endoskopi ile kesilir. Cerrahi terleme tedavileri arasında en çok tercih edilen sempatektomi yöntemi oldukça etkili olmasına karşın birçok yan etkiye sebep olabilmektedir. Sempatektomi uygulanmasının ardından kalp hızında azalma, başka bölgelerde aşırı terleme, kuruluk, ağrı vb. birçok problem görülebilir. Terleme tedavisinde cerrahi müdahalelerden bir tanesi de koltuk altındaki ter bezlerinin çıkarılmasıdır. Koltuk altında yara izi bıraktığı için tercih edilmeyen bir yöntemdir. Cerrahi olmayan ve terleme tedavi yöntemleri arasında en popüler olan ise ‘Botulinum Toksin Tedavisi’ uygulamasıdır.Terleme Tedavisi Uygulaması Hangi Bölgelere Uygulanır?
Terleme tedavisinde, terlemenin en çok görüldüğü ve problem yarattığı el – avuç ve koltuk altına uygulanabilmektedir.El ve Avuçlarda Aşırı Terleme Tedavisi
Özellikle stres, endişe gibi psikolojik nedenlerle hastalarda görülen el – avuç terlemesi, hastanın gündelik hayatını, insan ilişkilerini etkilemekle birlikte hastada çekingenlik, endişe durumları yaratabilmektedir. El ve avuca yapılan uygulama ile eldeki terleme giderilebilir, böylece hasta özgüvenini geri kazanabilmektedir.
Koltuk Altında Aşırı Terleme Tedavisi
Hastalarda görülen koltuk altı terlemesi, psikolojik olabileceği gibi daha çok fiziksel hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Bu durumda hastanın tedavi görmesi oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra yetersiz kalınan, rahatsızlık oluşturan aşırı terleme durumda hastanın koluk altı bölgesine uygulanarak terleme sorunu ortadan kaldırılabilir. Uygulama ile terleme problemi ortadan kalktığı gibi, beraberinde gelen kötü koku sorunu da kaybolur.