Sünnet, doğumdan erişkinliğe kadar geçen dönemlerde yapılan cerrahi bir operasyondur. Bu işlem sırasında penis ucundaki deri belirli bir şekil ve uzunlukta kesilir. İyileşmenin hızlı olması ve travma riskinin olmaması sebebiyle genellikle yeni doğan döneminde uygulanmaktadır.
Üroloji doktorlarımız cerrahi sünnet uygulamalarını başarılı bir şekilde yapmaktadır. Halk arasında sünnetçi olarak nitelendirilen kişiler tarafından sünnet yapılması doğru değildir. Sünnet cerrahi bir işlemdir ve uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır.
Sünnet Neden Yapılır?
Sünnet genellikle Müslümanlık ile bağdaştırılsa da sağlık açısından oldukça önemli bir işlemdir. Din ayrımı olmaksızın farklı ülkelerde de yeni doğan sünneti yapılmaktadır. Penisin başını kaplayan derinin altında oluşabilecek bakteri birikimi enfeksiyonları tetikleyeceği için sünnet olmayan kişilerde idrar yolu rahatsızlıkları sık görülmektedir.
Yapılan araştırmalara göre sünnet olan kişilerde idrar yolu enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi birçok hastalığın bulaşma riskini düşmektedir. Ayrıca ilerleyen yaşlarda penis kanseri ihtimali de büyük oranda azalmaktadır.
Ne zaman Yapılmalıdır?
Sünnet için en uygun zaman yeni doğan dönemi olarak belirlenmiştir. Eğer 4-6 yaş aralığında yapılması gerekiyorsa psikolojik etkilerini azaltmak için genel anestezi ile yapılması önerilir. En fazla 9 yaşına kadar yapılması tercih edilir. Eğer idrar yolu enfeksiyonu gibi devam eden rahatsızlıklara sebep olursa yaş sınırı olmaksızın sünnet yapılabilir.
Sünnet Sonrası Komplikasyonlar
Sünnet, steril ameliyat şartlarında yapıldığı için enfeksiyon oluşma ihtimali düşüktür. Ancak bazı durumlarda penis bölgesinde birtakım komplikasyonlar görülebilir. Böyle durumlarda doktorun tavsiyesi üzerine antibiyotik kullanılır. Sünnet sonrası oluşabilecek olumsuz belirtiler şu şekildedir;
Dikiş bölgesinde kanama olması
Ağrılı idrar yapma
Penis bölgesinde şişme, kızarıklık ya da farklı renk değişimleri
İyileşme süresinin gecikmesi
Sünnet sonrası ağrı hissini azaltmak için analjezik ilaçlar kullanılır. Ancak bu ilaçları doktorun önerdiği miktarda kullanmak gerekir. Doktorunuz ne kadar sıklıkla kullanılacağı hakkında sizi bilgilendirecektir. Ağrının devam etmesi durumunda önerilen miktardan fazla ağrı kesici tüketmek doğru değildir.
Kimler Sünnet Yapabilir?
Halk dilinde sünnetçi olarak adlandırılan kişilerin sünnet işlemini gerçekleştirmesi doğru değildir. Sünnet, cerrahi bir işlem olduğu için hastane şartlarında yapılmalıdır. Genellikle üroloji doktoru olmakla birlikte çocuk cerrahisi de sünnet işlemini yapmaktadır.